Geschiedenis van led

In de encyclopedie is te vinden dat led-verlichting uitgevonden is door vier onafhankelijke Amerikaanse onderzoeksgroepen in 1962. Het wetenschappelijke blad ‘Nature Photonics’ kwam echter tot de ontdekking dat led-verlichting al in 1922 uitgevonden werd door een Russisch genie.


Oleg publiceerde zijn ontdekkingen in enkele Engelse en Duitse tijdschriften. Hierin vertelde hij uitgebreid de werking van led-verlichting. Oleg vroeg ook patent aan op led-verlichting in ditzelfde jaar. Het werk van Oleg bleef echter onopgemerkt door de roerige tijden waarin Rusland zich op dat moment verkeerde. Oleg Losev overleed in 1942.

Oleg Vladimirovitsj Losev was de naam van dit genie. Oleg was een radiotechnicus. Omstreeks 1920 ontdekte Oleg dat de diodes (die hij gebruikte in radio-ontvangers) licht uitstraalden wanneer er stroom doorheen ging.

Pas in 1962 werd led-verlichting weer eens onder de loep genomen. Dit keer door een Amerikaanse natuurkundige. Deze natuurkundige kreeg de led werkend en zichtbaar. In de jaren ’60 waren led-diodes echter nog extreem duur. Voor een exemplaar moest je in die tijd zo’n $200 betalen. De eerste leds werden door het bedrijf HP in productie genomen. Leds werden toen gebruikt in rekenmachines en polshorloges.

In de jaren ’90 werd led-verlichting ook commercieel ingezet. Het was toen mogelijk om de kleuren blauw, groen en wit relatief goedkoop te fabriceren. Dit zien we terug aan onze mobiele telefoons uit de jaren ’90, deze hadden veelal een groen display.