Hoe werkt led?

Zoals je in de introductie misschien al hebt kunnen lezen staat LED voor “Light Emitting Diode”. Een diode is een elektrisch onderdeel. Dit elektrische onderdeel is in staat om stroom door te laten (een geleider). De stroom kan echter maar één kant opgestuurd worden. Een diode wordt ook wel een halfgeleider genoemd, dit omdat de stroom slechts een kant opgestuurd kan worden.

Tekst bij video. Bron: Tenfi Studios.

Om de werking van een led te begrijpen, moet je weten dat energie nooit verloren gaat. Als een bal in het water valt, wordt de valenergie omgezet in golfenergie. Zo gaat het ook in zijn werk bij een led.


Niels Bohr
Niels Bohr wordt gezien als een van de grondleggers van de atoomfysica. In zijn model beschreef hij dat er een kern is met protonen en neutronen. Rond de kern draaien elektronen in verschillende banen, met verschillende energieniveaus.

Een led is een halfgeleider opgebouwd uit twee materialen, het N- en het P-materiaal. Sluit men hier een stroombron op aan (bijvoorbeeld een batterij) dan verplaatsen de elektronen zich via de buitenste schillen. Op de overgang van het N- en P-materiaal worden de elektronen in een lagere energiebaan gedwongen. Kijk ook eens naar VW T5 camper huren.

Dit kan alleen maar door het afstoten van energie in de vorm van een elektromagnetische golf, licht dus.

Verschillende led-kleuren

Er zijn verschillende ledlampen te koop, met verschillende kleuren. De kleur die een ledlamp geeft is afhankelijk van een aantal factoren:

 

Deze drie factoren zorgen voor een frequentie van de sprong die de protonen maken.Deze frequentie zorgt voor de verschillend kleuren die een ledlamp kan krijgen.