Voordelen led

Nog niet helemaal overtuigd van de voordelen van led-verlichting? Lees onderstaande punten eens door en wie weet is led-verlichting ook heel geschikt voor uw huishouden!


Duurzaamheid

In tegenstelling tot een gloeilamp of zelfs een spaarlamp heeft led-verlichting veel meer branduren. Led-verlichting gaat gemiddeld 50.000 branduren mee, maar er zijn ook al led-lampen op de markt die zelfs 100.000 branduren hebben. De gemiddelde gloeilamp heeft een levensduur van 1.000 branduren en een spaarlamp een gemiddelde levensduur van 6.000 branduren.

Led-verlichting gaat bij een gemiddeld dagverbruik van 4 uur dus zo’n 50 jaar lang mee! Het scheelt dus ook nog eens heel veel tijd, je hoeft je lampen immers niet om de haverklap te vervangen. (En het scheelt ook nog een ritje naar de lampenspeciaalzaak).

Laag energieverbruik

Dit punt vormt samen met het punt ‘duurzaamheid’ een belangrijke motivatie voor mensen om over te gaan op led-verlichting. De gemiddelde led-lamp verbruikt tussen de 2,5 en 5,0 Watt vermogen. Een gloeilamp verbruikt gemiddeld 30 tot 50 Watt vermogen. En de spaarlamp? De spaarlamp verbruikt gemiddeld 5 tot 12 Watt vermogen. De led-lamp verbruikt dus een stuk minder Watt vermogen en gaat ook nog eens langer mee. Uw energienota zal gunstig beïnvloed worden door het gebruik van led-verlichting.

Geen opwarmtijd

Het is ’s avonds laat en je wilt even snel iets pakken in een donkere ruimte. Wanneer je vervolgens een spaarlamp of TL-lamp aan zou zetten, duurt het even voordat deze genoeg licht geeft. Veel mensen ervaren dit als irritant. Bij led-verlichting heb je echter geen opwarmtijd, een led-lamp brandt gelijk op vol vermogen.

Geen warmteontwikkeling

Heeft uw uw vingers wel eens verbrand een een brandende lamp? Bij led-verlichting is dit eigenlijk niet meer mogelijk. Slechts 10% van de gebruikte energie wordt omgezet in warmte en hierdoor is led-verlichting altijd aan te raken. Hiermee is led-verlichting erg kindvriendelijk en uitstekend geschikt voor op de slaapkamer van uw kinderen/kleinkinderen.

Kosten led-verlichting

In eerste instantie ligt de aanschafprijs van led-verlichting hoger dan de aanschafprijs van ‘standaard’-verlichting. Veel mensen laten zich hierdoor misleiden en kiezen voor de ‘goedkope’ verlichting. Led-verlichting bespaard jaarlijks echter zo’n 55 kWh. Dit komt neer op een besparing van circa €13.- per jaar (per lamp). Bovendien gaat led-verlichting veel langer mee (50 jaar is geen uitzondering). Led-verlichting hoef je slecht eenmalig aan te schaffen, andere verlichting dient vervangen te worden om de zoveel jaar.

Ondanks deze voordelen nog enkele vragen over led-verlichting? Ga naar de pagina ‘Veelgestelde vragen led-verlichting’ voor antwoorden op uw vragen.